REPARATIONER I HELA NORDEN
AKUTSERVICE
STORT SORTIMENT KOMPONENTER
+46 771 40 46 10

Mönsterkort/kretskort (PCB – Printed Circuit Board)

Mönsterkort/kretskort (PCB – Printed Circuit Board)

Mönsterkort, ofta kända som kretskort eller PCB (från engelskans ”Printed Circuit Board”), är plattor som används för att mekaniskt stödja och elektriskt koppla samman elektroniska komponenter genom ledande banor, spår eller signalkretsar som är etsade från kopparark laminerade på en icke-ledande substrat.

Komponenter och struktur:

 1. Substrat: Oftast består av ett material som kallas FR-4, som är en typ av glasfiberkomposit, men det finns också andra typer av substrat beroende på tillämpningen.
 2. Kopparlager: Dessa är de lager av koppar som etsas bort för att skapa ledningsbanorna som förbinder olika komponenter.
 3. Lödlack: Ett lager som skyddar kretskortet från miljöpåverkan och förhindrar att lödtenn fäster där det inte ska.
 4. Silketryck: Används för att lägga till text och symboler till kretskortet, oftast för att identifiera komponenter, testpunkter eller andra relevanta uppgifter.

Typer av Mönsterkort:

 1. Enkelsidiga PCB: Har bara ett enkelt kopparlager.
 2. Dubbelsidiga PCB: Har koppar på båda sidorna av substratet.
 3. Multilager PCB: Består av flera lager av substrat med koppar mellan varje lager. De kan ha så många som 12 lager eller mer.

Tillverkningsprocessen:

Mönsterkortstillverkning börjar med ett koncept för en elektronisk krets. Denna krets omvandlas sedan till ett designprogram, vanligtvis med hjälp av CAD (Computer-Aided Design) mjukvara. Därefter kan en prototyp tillverkas antingen manuellt eller genom en särskild prototypmaskin. För massproduktion, skickas designen till en mönsterkortstillverkningsanläggning.

Processen innefattar:

 1. Laminering: Flerskiktskort börjar som en uppsättning tunna individuella kopparplattor. Dessa lager lamineras ihop till en enda tjock enhet.
 2. Borrning: Hål borras för komponenter.
 3. Etsning: Oönskad koppar tas bort, och den kvarvarande kopparen bildar ledningsbanor.
 4. Montering: Elektroniska komponenter monteras på kretskortet.
 5. Lödning: Ansluter komponenterna till kretskortet.
 6. Testning: Varje kretskort testas för att säkerställa korrekt funktionalitet.

Användningsområden:

Mönsterkort finns i nästan alla elektroniska enheter, från enkel elektronik som klockor och kalkylatorer, till avancerade system som datorer och satelliter. De möjliggör komplicerade kretsdesigner att bli kompakta, robusta och lätt integrerade i enheter av alla slag.

Så, mönsterkortet är verkligen hjärtat av modern elektronik, som tillåter teknik att bli mer bärbar, kraftfull och överkomlig än någonsin tidigare.