REPARATIONER I HELA NORDEN
AKUTSERVICE
STORT SORTIMENT KOMPONENTER
+46 771 40 46 10

Substrat FR4

FR-4 är den mest använda substrattypen i tillverkningen av mönsterkort. Termen ”FR-4” är en kod där ”FR” står för ”flame retardant” (brandsäker). Det är viktigt att notera att FR-4 i sig inte beskriver materialet, utan kvaliteten på brandsäkerhet. Men över tid har termen kommit att associeras med det specifika material som används i många mönsterkort.

Sammansättning av FR-4:

FR-4 består huvudsakligen av två komponenter:

  1. Glasfiber: Denna komponent ger styrka och stabilitet till substratet. Glasfiberen ger också substratet dess dielektriska egenskaper, vilket är viktigt för mönsterkortets funktion.
  2. Epoxyharts: Glasfibern är nedsänkt i ett epoxymatrix, vilket hjälper till att binda glasfibern och ger ytterligare dielektriska egenskaper. Det ger också en jämn yta för kopparlamineringen.

Egenskaper av FR-4:

  1. Mekanisk styrka: Tack vare glasfiberkomponenten har FR-4 utmärkt mekanisk styrka, vilket gör det lämpligt för användning i en mängd olika applikationer, från små till stora kretskort.
  2. Brandsäkerhet: Som namnet antyder, är FR-4 flamsäkert, vilket är en kritisk egenskap för många elektroniska tillämpningar.
  3. Dielektriska egenskaper: FR-4 har mycket bra dielektriska egenskaper, vilket gör det idealiskt för användning som substrat i mönsterkort.
  4. Värmestabilitet: Med en bra värmetålighet kan FR-4 hantera temperaturer som ofta upplevs under lödning och andra mönsterkortstillverkningsprocesser.

Användningsområden:

FR-4 används huvudsakligen som det primära substratmaterialet i tryckta kretskort, vilket inkluderar enkelsidiga, dubbelsidiga och flerskiktskort. Dess utmärkta mekaniska och elektriska egenskaper, tillsammans med dess kostnadseffektivitet, gör det till ett förstahandsval för de flesta kretskortstillämpningar.

Sammanfattning: FR-4 är ryggraden i mönsterkortstillverkningen och är känd för sin hållbarhet, pålitlighet och flamsäkerhet. När du ser ett grönt kretskort, ser du oftast FR-4, även om det kan finnas andra färger beroende på tillämpningen eller estetiska önskemål.