REPARATIONER I HELA NORDEN
AKUTSERVICE
STORT SORTIMENT KOMPONENTER
+46 771 40 46 10

Styrbox (ECU)

ECU (Engine Control Unit), ofta kallad ”styrbox” på svenska, är en elektronisk enhet som styr en eller flera av motorfordonets motorfunktioner. ECU:n är i grunden datorn som övervakar och styr bilens motor och andra viktiga system. Beroende på fordonet kan det finnas flera ECU:er som hanterar olika delar av bilen, som transmission, bromsar, och andra system.

Här är några av huvudfunktionerna för en ECU:

  1. Bränsleinsprutning: Den bestämmer hur mycket bränsle som ska injiceras i förbränningskammaren baserat på flera parametrar som luftintag, motortemperatur och gasspjälls-position.
  2. Tändning: Den bestämmer exakt när tändstiften ska avfyra för att tända luft/bränsleblandningen i förbränningskammaren.
  3. Avgas-återcirkulering: Många moderna bilar har ett system för att minska mängden skadliga avgaser genom att återcirkulera en del av avgaserna tillbaka till motorn för förbränning igen.
  4. Turbo- eller superladdningskontroll: För fordon som har dessa system bestämmer ECU:n hur och när dessa ska aktiveras för optimal prestanda och effektivitet.
  5. Elektronisk gasspjälls-kontroll: Istället för en mekanisk länk mellan gaspedalen och gasspjället använder många moderna fordon en ECU för att elektroniskt styra gasspjällets position baserat på förarens input.
  6. Övervakning: ECU:n samlar in data från olika sensorer runt om i bilen för att se till att allt fungerar som det ska. Om något går fel kan ECU:n tända en varningslampa på instrumentpanelen, som till exempel ”check engine”-lampan.

Modifiering av ECU:n (Chiptuning): Många bilentusiaster väljer att ”chiptuna” eller omprogrammera deras ECU för att förbättra prestanda, bränsleekonomi eller båda. Detta görs genom att ändra programvaran inuti ECU:n för att ändra hur motorn styrs.

Men det är viktigt att nämna att felaktig modifiering eller chiptuning av ECU:n kan leda till motorskador eller andra problem. Det kan också påverka bilens garantistatus.

I ett modernt fordon kan det även finnas andra liknande styrenheter för andra system, som till exempel en Transmission Control Unit (TCU) för att styra transmissionen.