REPARATIONER I HELA NORDEN
AKUTSERVICE
STORT SORTIMENT KOMPONENTER
+46 771 40 46 10

FET (Field Effect Transistor)

Field Effect Transistor, eller FET, är en typ av transistor som styrs av elektriska fält snarare än av ström, vilket skiljer den från den traditionella bipolära transistorn. Med sin unika arbetsmekanism och fördelar är FET en kritisk komponent i moderna elektroniska kretsar, särskilt där låg strömförbrukning och hög inmatningsimpedans är avgörande.

Vad är en FET?
En Field Effect Transistor är en unipolär transistor där strömflödet genom en halvledarkanal styrs av en elektrisk spänning. Denna spänning appliceras på en ”grind” (gate) som kontrollerar bredden på kanalen, och därmed strömflödet.

Hur fungerar en FET?
När en spänning appliceras på grinden kommer en elektrisk laddning att ackumuleras vid ytan av halvledarkanalen, vilket antingen ökar eller minskar kanalens ledningsförmåga, beroende på FET-typen. Det finns främst två typer av FETs: n-kanal och p-kanal.

Vanliga användningsområden:

  • Förstärkare: Tack vare FETs höga ingångsimpedans och låga brus används de ofta i förstärkarkopplingar.
  • Switchar: FETs kan fungera som elektroniska switchar i olika applikationer.
  • Impedansmatchning: Används för att matcha impedans i RF-kretsar.
  • Spänningsregulatorer: Används i switchade spänningsregulatorer för deras snabba kopplingsegenskaper.

Vanliga skador:

  • Statisk urladdning (ESD): Grindstrukturen på en FET är känslig för elektrostatiska urladdningar, vilket kan skada komponenten.
  • Överhettning: För höga strömnivåer eller otillräcklig kylning kan leda till termisk degradering eller förstörelse av FET.

Fördelar:

  • Hög inmatningsimpedans: Detta gör att de inte belastar kretsar de är kopplade till.
  • Låg strömförbrukning: De kräver mycket lite gate-ström, vilket gör dem energieffektiva.

FETs unika egenskaper gör dem särskilt användbara i en mängd applikationer där traditionella bipolära transistorer kanske inte är lämpliga. Med en djup förståelse för dess egenskaper och potentiella begränsningar kan elektronikingenjörer utnyttja FETs fulla potential i sina kretsdesigner.